Sousedskou slavností, kterou ožije celé centrum města již v sobotu 19. září, se Mnichovo Hradiště vskutku originálním způsobem rozloučí s létem. Během akce nazvané Zažít Hradiště jinak má dojít k setkáním se sousedy v míře a způsobem, jaký Hradiště nezažilo přinejmenším od časů dávných jarmarků: V tom nejlepším se naváže na prastaré tradice, a přitom velmi současným, moderním způsobem.

Cílem organizátorů je soustředit v jeden čas na jedno místo takřka všechny, kdo v Hradišti vykonávají záslužné činnosti pro společenský život obce, a předvést tak v široké škále to nejlepší, co může město nabídnout.

Nejrušněji bude v sobotu u kostela sv. Jakuba, kde se na celé dopoledne otevřou bleší trhy a kde ještě dvě hodiny po setmění bude fungovat velká scéna. Tu v 11 hodin pokřtí svým tanečním vystoupením Berušky ze ZŠ Sokolovská. Po nich se už v rychlém sledu vystřídá hned šest hudebních skupin. Patrně nejrušnější bude večer, kdy od 19 hod. vystoupí FrantaaFanta – Na starý kolena a následně od 21.00 jako poslední v řadě Era Vulgaris. Rozhodně si nenechte ujít výstup na vyhlídkovou věž kostela, která se poprvé otevře v 10.30 hod. a za posledním návštěvníkem zavře přesně ve 20.00.

V přístřešku na náměstí, kde v posledních týdnech vábí kolemjdoucí občasný zvuk instalovaného piana, se otevře Literární kavárna, jež nabídne postupně celkem 6 besed s podstatně širším záběrem, než jsou pouhé čtenářské seance: Jako mluvčí se tu postupně vystřídají nutriční terapeutka Radka Hazuchová (od 10.30 hod.), historikové Pavel Sosnovec a Milan Macoun, kteří přesně v poledne a poté, pro později příchozí, znovu v 16 hodin, zahájí komentovanou prohlídku hradišťského náměstí, chovatel ze Záchranné stanice v Pátku Luboš Vaněk (od 13 hod.), či mladý herec Štěpán Tuček. Dění na malé scéně u piana uzavře v 17.00 hod. beseda se starostou Ondřejem Lochmanem.

Nejmenším návštěvníkům by měly maminky servírovat oběd mnohem dřív než obvykle. Od 11 hodin totiž, nezůstanou-li doma, už nebudou mít na jídlo čas ani pomyšlení: Dvě pohádky Štěpánova kouzelného divadla O zlém černokněžníkovi Altarovi (od 11 hod.) a O hloupém Honzovi (od 12 hod.), jež se budou hrát na náměstí poblíž morového sloupu, vystřídají ve 14 hodin u hlavního vchodu do radnice kynologové se svými psími miláčky. A kdo z dětí by snad neměl pohádek dost, nebo koho maminka by se opozdila s obědem, může od 15 hod. zavítat do městského divadla na pohádku se slibně znějícím názvem Loupežník a princezna Anka.

Ale nejen kulturou živ je člověk. Pohodlné tatíky jistě zlákají hospodyně do stánku Na Vejměnku na burčák, na dobroty k Farmářce z Ráje, nebo do stánku Osadního výboru Lhotice, který pro návštěvníky přichystal grilovačku. Pivo z Kláštera i Svijan pochopitelně nemůže chybět. Kdo miluje sladké, neměl by si v 15.20 hod. nechat ujít ochutnávku jablečných dobrot. Pánové by sem rozhodně měli dorazit v doprovodu svých manželek a hned je vynalézavě obdarovat receptem té pochoutky z jablek, která jim chutnala nejvíc – autorky totiž mají za úkol podělit se nejen o výrobek, ale i své know how.

Na stáncích se představí také regionální produkty, z nichž mnohé nemají jinde obdoby – ať už půjde o ručně vyráběná mýdla, keramiku, nebo třeba proslulé pletené zboží z orobince z rukou zručné Ivety Dandové.

Pokud se akce obzvlášť vydaří, mohla by se proměnit v novou tradici.

Program

www.zazitmestojinak.cz
www.facebook.com/events/774234002686369/