Již 46. koncertní sezónu místního Kruhu přátel hudby zahájí ve čtvrtek 14. září v 19 hodin v městském divadle Kubelík kvartet s hostujícím klarinetistou Robertem Pacourkem.

Smyčcové kvarteto nesoucí jméno významného českého houslisty má za sebou šestnáctiletou historii – vzniklo na jaře 2001. Hraje ve složení: Jan Marek (1. housle), Dana Truplová (2. housle), Karolína Strašilová (viola) a Tomáš Strašil (violoncello). Soubor sází především na tradiční český kvartetní repertoár (Dvořák, Smetana, Janáček), nevyhýbá se ale ani tvorbě soudobých autorů (Trojan, Gemrot, Sluka). Stálým hostem mnoha z jeho koncertů je strakonický rodák Robert Pacourek, jinak člen Pražského komorního tria, hrající na klarinety proslulé francouzské značky Henri Selmer Paris.

Kubelík kvartet zahájí Cypřišemi, jednou z nejranějších skladeb Antonína Dvořáka, uváděnou dříve také pod názvem Večerní písně. Dvořák se v ní vypsal z pocitů nenaplněné lásky k herečce Josefině Čermákové, která se později stala jeho švagrovou. Klasika vystřídají Miniatury Luboše Sluky, stěží zařaditelného a stylově košatého autora blízkého Janáčkovi či Martinů, který den před tímto koncertem oslaví již své 89. narozeniny. Písňová melodika se pak vrátí v Kvartetní větě c moll D 703 Franze Schuberta, jež je úvodem zamýšleného smyčcového kvartetu, který Schubert bohužel nikdy nedokončil. Zvuk klarinetu pak doplní souhru smyčcového kvarteta ve skladbách Allegro in B KV Ang. 91 W. A. Mozarta a po přestávce též v rozsáhlé skladbě Carla Marii von Webera Kvintet B dur op. 34. Weber v tomto kvintetu pojal klarinet jako vysoce virtuózní nástroj a použil v něm mnoho motivů ze svých dalších klarinetových skladeb – kvintet je tak zhuštěním mnoha Weberových hudebních nápadů, jež věnoval tomuto jedinečnému dechovému nástroji.

Tak jako v předchozích sezónách vítáme jak předplatitele celého hudebního cyklu celkem 8 koncertů, tak i jednorázové návštěvníky, kteří přijdou na jednotlivé koncerty dle vlastní volby. Předplatitelská karta je však finančně značně zvýhodněná: Vyjde Vás na 792 korun, děti a mladiství v doprovodu platící osoby mají vstup zdarma. Jediný koncert tak vyjde abonenta na necelou stokorunu, zatímco jednorázový návštěvník zaplatí za koncert obvykle 180 korun, v případě mediálně výrazného interpreta i více.