Velké dramaturgické obohacení nabídne v pondělí 27. listopadu od 19 hodin již 3. koncert nejen pro členy Kruhu přátel hudby v této sezóně. Pět hudebníků Komorního souboru Variace se bude na stejném jevišti střídat s hercem Otakarem Brouskem, který vyplní intermezza mezi kompozicí vážné hudby úryvky z velmi nevážného monodramatu Kontrabas. Jeho hrdinou je frustrovaný basista. Toto neotřelé spojení dvou kulturních žánrů zaujalo i Českou filharmonii, která ho zařadila do programu stávající koncertní sezóny Rudolfina coby hlavního chrámu klasické hudby v Česku.

Zakladatelem Komorního souboru Variace se v roce 1997 stal Jan Jouza, který se po léta dělil o post prvního houslisty u České filharmonie, přičemž dnes dává přednost menším hudebním tělesům. Už s první hudební nahrávkou, produkovanou vydavatelstvím Waldmann, udělaly Variace díru do světa, když byla v květnu 1999 prestižním francouzským hudebním časopisem Repertoire vyhlášena za CD měsíce.

Pražskou kulturní scénu obohacuje Jan Jouza od roku 2010 jako duchovní otec cyklu Tóny architektury. V jeho rámci dochází v každém z večerů k propojení hudby, poezie, architektury a historie: Pořady jsou zasazeny do sálů pražských paláců a lodí významných kostelů v metropoli. Spoluúčinkují tu významní čeští herci, za všechny zmiňme alespoň Josefa Somra či Simonu Postlerovou. Součástí večerů je i výklad o historii a pozoruhodnostech místa, v němž se koncert odehrává.

Komorní soubor Variace hraje dnes ve složení Dan Wisner (klavír), Jan Jouza (housle), Vlasta Beranová (viola), Josef Dvořák (violoncello) a Jaromír Černík (kontrabas). Do Mnichova Hradiště přijíždí s více než půlhodinovým Kvintetem A dur Pstruh Franze Schuberta. Veselá kompozice, jíž nepochybně inspirovaly ženy, zpěv a víno, dává základ pohodovému večeru, v němž chce pětice hudebníků dokázat, že klasická hudba nemusí být vždy vážná.  O to, aby posluchačům nejen zářily oči veselím, ale aby jim též cukaly koutky úst, se postará v hraných intermezzech známý herec Otakar Brousek, a to interpretací laskavého a vtipného monodramatu Kontrabas mezinárodně ceněného švýcarského autora Patrika Süskinda, mj. autora románu Parfém, podle něhož byl také nedávno natočen stejnojmenný filmový bestseller. Hlavním hrdinou monodramatu Kontrabas je nedoceněný a poněkud frustrovaný muzikant, jemuž s jeho nemotorným a monstrózním nástrojem nebylo nikdy dopřáno pocitu hrát první housle.

Podle slov jednatele Jiřího Senohrábka Klub věří, že v jádru konzervativní publikum Kruhu přátel hudby přivítá jiný, obohacený rozměr tradičních koncertů. Vedení Klubu zároveň očekává, že mnozí vyznavači vtipné a dobře napsané literatury a divadla najdou naopak díky tomuto večeru nově vztah k vážné hudbě. Vstupenky jsou ještě k mání a zakoupit je můžete i na večerní pokladně divadla půl hodiny před koncertem.