Čas vhodný k cestování pro mnohé z nás odešel s říjnovými dešti. Komu ale nechybí imaginace, může se vydat na dalekou cestu třeba i koncem listopadu, aniž by přitom vystrčil nohu z rodného města. Diváky s fantazií láká k takovému výletu třeba divadelní představení s poněkud nečitelným názvem Novecento, které se na scéně Městského divadla odehraje v pondělí 30. listopadu od 19.30 hod.

V Novecentu se ocitnete na palubě velké zaoceánské lodi jen pár let před tím, než se do vod Atlantiku vydal světoznámý Titanic. Tady půjde ale o celou sérii zaoceánských plaveb. A žádná z nich, zaplať Bůh, nebude konečná. Tedy až na tu poslední…

Novecento je strhujícím dramatickým monologem o člověku, který takřka celý svůj život strávil jako vyhledávaný klavírista na palubě luxusní lodi. Jeho herecký protagonista Radim Madeja, herec Městského divadla Mladá Boleslav, jež tuto originální hru uvádí na své Malé scéně, Vás vtáhne do éry secese a na neobvyklé místo dění už silným forte svých úvodních slov. Nebude na to ale sám: Protože se tu vypráví o geniálním klavíristovi, dělá mu v inscenaci společnost talentovaný pianista Jakub Šafr, letos čerstvý čtyřicátník, známý hned z několika hudebních formací, věnujících se nejčastěji starému dobrému jazzu a swingu – od slavných Melody Makers Ondřeje Havelky až po Jakub Šafr Quartet, kde se už v názvu uskupení promítá jméno tohoto celonárodně uznávaného hudebního organizátora.

Nemusíte mít nutně rádi hudbu, aby si Vás získala někdy poklidně romantická, jindy až roboticky pospíchající klaviatura Jakuba Šafra. Nemusíte být vysloveně skalními příznivci divadla, aby si Vás získal silný životní příběh jednoho dobrodruha, vyprávěný hercem Radimem Madejou, překvapujícím tím, jak dokáže i toto v jádru vlastně scénické čtení nazpaměť zdynamizovat svým pohybovým talentem.

Tohle představení je v jádru tradicionalistické, překvapuje však způsobem vyprávění. Vybrali jsme ho právě proto, že dokáže uspokojit jak v jádru konzervativní publikum, tak i ty, kteří očekávají modernější divadlo. Novecento uvádíme 30. listopadu od 19.30 hod. mimo předplatné, dobrá místa v hledišti tak mají šanci obsadit i ti, na které se již nedostalo při rozdělování abonentek na nový divadelní cyklus 2014/15. Zároveň může být tenhle umělecký večer vítaným zpestřením pro abonenty, kteří budou chtít zavítat do divadla v listopadu, po dramaturgickém bonbónku Cry Baby Cry pražského Švandova divadla v první polovině měsíce, ještě jednou.