CHCI MÍT PŘEHLED O AKCÍCH

Nechcete složitě vyhledávat akce a toužíte po tom, aby si chystané akce samy našly Vás?

Další možnosti propagace

Pro informace na výlep plakátů kontaktujte informační centrum.

Kontakt

Do kalendáře můžete vložit akci sami nebo nám pošlete informace e-mailem na adresu:
(velikost zprávy max. 6MB, nesmí obsahovat *.zip).

Pozvánku obratem zveřejníme.

Propagace akcí zdarma

Veřejné, kulturní, společenské, sportovní a gastronomické akce prezentujeme v kalendáři akcí bezplatně.

Víte o nějaké akci na Mnichovohradišťsku nebo v regionu, která ještě není v našem kalendáři akcí uvedena?

Posílejte nám Vaše tipy.

Kalendář akcí Mnichovohradišťsko

Svatby nejen na Mnichovohradišťsku / výstava v městském muzeu

26.04.2024 (Pá) 09:00

Výstava věnovaná svatbám nejen na Mnichovohradišťsku, na které jste se podíleli i Vy.

Místo: Muzeum města Mnichovo Hradiště
Kontakt: Tel: 720 981 281, muzeum@mnhradiste.cz, V Lípách 148, 295 01 Mnichovo Hradiště - 2. patro státního zámku

V městském muzeu můžete od 25. dubna do 1. září 2024 zhlédnout výstavu věnovanou Svatbám nejen na Mnichovohradišťsku. Jejím základem je množství svatebních fotografií z let cca 1880–1990, které se podařilo shromáždit na základě naší Svatební výzvy v loňském roce. Ze stejného časového období, tj. od období secese po dobu nedávnou, jsou vystaveny ukázky svatebních šatů jak pro nevěstu, tak i ženicha. Jsou zapůjčeny ze sbírek muzea v Mladé Boleslavi a v Turnově, ale také od občanů města Mnichovo Hradiště a blízkého okolí. Nechybí ani svatební kytice a prostřená svatební tabule. Vystavena je také sbírka historických svatebních oznámení a blahopřání, ukázky nevěstiny výbavy i svatebních darů. 

Výstava představuje také některé svatební zvyky. Jejich historii a vývoji bude věnována i přednáška české historičky a archivářky PhDr. Aleny Nachtmannové, Ph.D. na téma svatebních zvyků, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna v 17 hodin v prostorách muzea. O přednášce více ZDE.  

Dne 16. května proběhne komentovaná prohlídka výstavy, kterou povede Lenka Křížová, autorka výstavních textů. Na sobotu 25. května připravuje Hanna Vignerová a její Příběh módy přehlídku svatebních šatů. V pátek 16. června proběhne v kapucínském klášteře Muzejní noc. Další doplňkové akce jsou plánovány na letní prázdniny (truhlářské dílny, módní přehlídka).

Vážíme si mimořádně velkého Vašeho projeveného zájmu na výstavě se osobně podílet. Na všechny doprovodné události Vás srdečně zveme a těšíme se na opětovná setkání! Vstupenka na výstavu platí zároveň také do všech stálých expozic městského muzea.