Knihy pro malé čtenáře

BRENCKERTOVÁ, Eva: Péťa je zamilovaný

Péťa má tajemství, ale mámě ho poví, dostal totiž od Emilky pusu! Jaké to je, když se malý chlapeček zamiluje?

KRATOCHVÍL, Miloš: Kouzelný rok v Kouzelné školce

V Kouzelné školce se neustále něco děje, protože František je podnikavý skřítek a Fanynka si s ním v ničem nezadá. A tak je tam celý rok pěkně živo a veselo. Ve více než 25 vyprávěních se děti dozvědí, jak chtěl František sáňkovat na překlápěcím kopci nebo jak sněhulák snědl všechen mráz, co se stalo, když se Fanynka chtěla vyparádit nebo když František rozbil nástěnné hodiny.

KRATOCHVÍL, Miloš: Zajatci stříbrného slunce

Příběh malého Marka, který dostane od tatínka videohru, kde je hlavním úkolem všechny porazit a zničit Město a nevyplýtvat všech deset životů. Marek tuto hru vyhraje a Město zničí. Když jde spát, tak se k jeho posteli přiblíží tajemná bílá postava, která se mu představí jako jeho První mrtvý (Adam). Adam vezme Marka do světa této hry a ukazuje mu, co všechno svým střílením způsobil.

JÁGR, Miloslav; NEPIL, František: Podívánky

Barevné ilustrace a text seznamují nejmenší se světem i domovem, se vztahy rodiny, životem ve městě i na venkově.

POSPÍŠILOVÁ, Zuzana: Školnice Valerie v podezření

Ve srovnání s pátou ZŠ na kraji města jsou všechny školy ráj na zemi. Do téhle školy se nikdo netěší. Učitelé tu mají v popisu práce jen rozdávat pětky a poznámky a tvářit se kysele. Jednoho dne ale ve školních dveřích stojí Valerie - krásná mladá školnice. Pěkně podezřelé stvoření, je úplně jiná než všichni ostatní. Když se Martinovi náhodou objeví v tašce zbrusu nové bačkory, dveře ve třídě se začnou samy otevírat, paní učitelka najednou koktá a v diktátě mu nezůstane jediná chyba, položí si logickou otázku: Není Valerie čarodějnice?

 

Knihy pro starší čtenáře

BARDUGO, Leigh: Griša 1. Světlo a stíny

Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země...

CUEVAS, Michelle: Zpověď Jonatána Papírníka

Laskavé a vtipné vyprávění imaginárního chlapce Jonatána, který neví, že ve skutečnosti neexistuje. Pro milou holčičku Florentýnu a spoustu dalších dětí ale opravdový je. Když Jonatán zjistí, že není skutečný, připojí se k podpůrné skupině pro imaginární přátele, jejichž heslo je: "Jsi jen tak neviditelný, jak se sám cítíš." Myšlenka o pomoci druhým a také naděje, že každý může přestat být neviditelný, se linou celým příběhem. Jonatánovi dochází, že je na světě, aby pomohl ostatním dětem splnit jejich přání.

GREEN, Dan: Tajný recept

Kniha se nečte chronologicky po stránkách za sebou, ale čtenář listuje a postupuje podle toho, jak řeší jednotlivé úkoly. Se správnou odpovědí se posune dál v ději příběhu, vinou špatné odpovědi zabloudí, ale je nasměrován k opětovnému řešení úlohy. Tato knížka přenese malého čtenáře do továrničky na čokoládu bábinky Inky, kde řádili lupiči, kteří ukradli tajný recept na vyhlášené pralinky a navíc po sobě zanechali obrovskou spoušť. Čtenář tak musí svými chemickými znalostmi a bystrou myslí pomoci bábince vypátrat lupiče.

CHARBONNEAU, Joelle: Univerzita výjimečných 2. Zrada

Cia Valeová byla vládou vybrána do elitní skupiny nejlepších a nejnadanějších studentů ze všech kolonií. Na Univerzitě v Tosu se z ní má stát jeden z vůdců válkou zničené země. Kvůli tomu musela podstoupit brutální testování. Ostatním studentům vymazali paměť, jen Cia ví - strašné vzpomínky ji budí ze spaní. Navíc někdo poznal, že právě ona nezapomněla...

KNAPMAN, Timothy: Honba za zlatým rounem

Tato knížka přenese malého čtenáře do antického Řecka, které procestuje při svém putování za legendárním zlatým rounem. Podaří se mu pomocí znalostí z historie a bystré mysli získat bájnou trofej? Jestli někdy zaváhá, nevadí, příběh ho přivede zpátky tam, kam bude třeba.

MAŇERU, Maria: Tutanchamonova kletba 1.

Sourozenci Callenderovi, členové Klubu stopařů, nevěří všemu, co jim někdo vykládá, nýbrž to chtějí vidět na vlastní oči. Při výpravě s tatínkem, slavným archeologem, do Káhiry se seznámí s chlapcem stejného věku Ahmedem, který žije sám jen se svým opičákem Thovtem. Společně podniknou neuvěřitelné dobrodružství a to je spojí navždycky.

MAŇERU, Maria: Zmizení papyru turínského 2.

Sourozencům Callenderovým není lhostejné, když se při inauguraci výstavy, kde má být představen slavný královský papyrus z Turínského muzea, zjistí, že tato vzácná památka zmizela. Klub stopařů tak má nový případ.

SCOTT, Michael: Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela 1. Alchymista

Alchymista Nicolas Flamel, který se narodil v roce 1330, stále žije. Byl to právě on, kdo dokázal odhalit elixír života. Ale teď je vše ohroženo kvůli ztrátě starého rukopisu a celý svět se může dostat do osudového nebezpečí. Jedině dvojčata Sofie a Josh mohou svět zachránit!

SCOTT, Michael: Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela 2. Čaroděj

Návrat Nicolase Flamela do rodné Paříže není příliš radostný a už vůbec ne klidný. On i jeho žena Perenele mají neúprosně vyměřený čas, neboť stárnou každým dnem o jeden rok. V tomto městě se také ocitají Scatty a dvojčata Sofie s Joshem, kteří jsou nadáni mocí buď svět zachránit, nebo ho zcela zničit.

SCOTT, Michael: Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela 3. Vědma

Doktor John Dee téměř zničil francouzskou metropoli, jen aby chytil nesmrtelného Nicolase Flamela a dvojčata Sofii a Joshe Newmanovy. Pařížské ulice jsou zdevastovány, katedrála Notre-Dame poničena a dům hraběte de Saint-Germaina se propadá. Dee sice získal knihu mága Abraháma, ale stále mu chybí dvě poslední stránky závěrečného ceremoniálu. Bez nich se starobylé bytosti nemohou vrátit a vládnout na zemi. Dee tuší, že se pánové z temnot nevzdají, dokud znovu vládu nad světem nezískají a nezničí lidskou rasu. Neuspěje-li, je s ním konec.

SCOTT, Michael: Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela 4. Zaříkávač

Josh a Sofie se konečně dostali zpátky domů. Oba jsou ale zmatenější než kdykoliv předtím. Jejich budoucnost je nejistá. Ani jeden z nich ještě neovládl umění magie živlů, aby mohl ochránit sebe a své dvojče. Opět přišli o Scatty a Dr. John Dee je jim neustále v patách. Nicméně na obzoru se objevila nová a nyní nejdůležitější otázka: Nakolik můžou věřit Nicolasovi a Perenele Flamelovým? A můžou vůbec věřit někomu cizímu?

ŠEBESTA, Juraj: Venusshe (Perný týden)

Netradiční román s komiksovými vsuvkami, ve kterém třináctiletá Lucie prožívá těžký týden: odhodlá se její idol, o rok starší Lukáš, konečně k něčemu? Co se spolužačkami z nepřátelského gangu? Dá se žít bez televize? A jak aspoň na chvíli uniknout před rodičovskými záchvaty? Najde si otec konečně tu práci?

 

Knihy v angličtině

DICKENS, Charles: Oliver Twist (dvojjazyčná publikace)

Dickens´s early economic privations inspired his best novels, which had great social and critical content. In Oliver Twist Dickens crudely described the harsh lives of the poorest. It had enormous success.

STOKER, Bram: Drákula/Dracula (dvojjazyčná publikace)

Bram Stoker produced an original interpretation of the legend of the vampire Dracula, as although he was inspired by folklore and other literary works, he gave his character an irresistible attraction, thus combining the fear of death with the thirst for immortality and love.

VERNE, Jules: Cesta do středu Země/Journey to the Centre of the Earth (dvojjazyčná publikace)

Jules Verne, excited by the scientific progress of his age, makes us believe, in Journey to the Centre of the Earth, that it is possible to descend into the depths of the planet. The author did research into geology, mineralogy and paleontology, and astounded experts with his descriptions of prehistoric animals.

VERNE, Jules: Dvacet tisíc mil pod mořem/20 000 Leagues under the Sea (dvojjazyčná publikace)

20 000 Leagues under the Sea was published in installments in 1869 and 1870. His descriptions of so many marine creatures and landscapes are surprising, as are the inventions which as yet did not exist, or which he improved on with his imagination, such as electric submarines and diving suits.