McDonald´s cup je největší turnaj pro kluky i holky prvního stupně základních škol v Evropě. Každoročně se hraje na více než 3000 základních školách po celé České republice.

Letos se Svátek fotbalu koná v Uherském Hradišti, kam postoupila i 1. Základní škola Sokolovská z Mnichova Hradiště. Ta úspěšně prezentovala naše město již v ročníku 2011/2012 v Teplicích na stadionu Na Stínadlech, kde se umístila na celkově skvělém šestém místě.

Patronem letošního ročníku je  reprezentant Theodor Gebre Sellasie, jehož fotbalové začátky byly ve Velkém Meziříčí a v současné době hájí barvy německého klubu Werderu Brémy.

Základní škola Sokolovská odehrála postupně okrsková, okresní a krajská kola v této sestavě: Matoušek Josef, Razák Kryštof, Charvát Adam, Rakouská Natálie, Striženec Filip, Knobloch Adam, Stránský Vojtěch, Vrabec Ondřej, Haken David, Kima David, Kočí Václav

Pod bedlivým dohledem pánů učitelů Aleše Krejčíka a Martina Medlíka a místního fotbalového trenéra Ondřeje Knoblocha se žáci probojovali z úvodního okrskového kola v Mnichově Hradišti do okresního kola v Kosmonosech, kde si vybojovali účast v krajském finále. V okresním finále si museli poradit s benáteckou školou, mladoboleslavskými školami včetně fotbalové akademie, ale i 2. Základní školou Studenstkou taktéž z Mnichova Hradiště.

Krajské finále se opět odehrálo na stadionu prvoligového týmu FK Mladá Boleslav. Za účasti mediálních partnerů DNES, iDnes.cz, Českého rozhlasu Radiožurnálu i Nova Sport žáci porazili Milovice 7:0 (branky: 3 x Knobloch, Stránský, 1 x Vrabec), Vrdy 4:2 (branky: 2 x Stránský, 1 x Striženec, Knobloch), Starou Boleslav 4:0 (branky: 2 x Knobloch, 1 x Striženec, Vrabec), Neratovice 5:1 (branky: 3 x Striženec, 1 x Stránský, Razák) a nakonec Velký Osek 5:0 (4 x Knobloch, 1 x Striženec). Bez ztráty bodu zaslouženě postoupili na opravdový svátek fotbalu!

Turnaje se zúčastnily dvě dívky, mezi které patřila i mnichovohradišťská Natálie Rakouská, která byla po zásluze oceněna pořadateli. Dalším oceněným jednotlivcem byl Adam Knobloch, který získal hned dvě ceny a to za nejlepšího střelce a nejrychleji vstřelený gól v utkání. Protože fotbal je hra kolektivní, tak největší odměnou byly samozřejmě zlaté medaile pro všechny žáky a pohár převzatý z rukou fotbalového reprezentanta Jana Chramosty.  

Celostátní finále 17. ročníku tohoto turnaje bude hostit prvoligový klub 1. FC Slovácko v Uherském Hradišti 9.-10. června – DRŽTE PALCE MNICHOVOHRADIŠŤÁKŮM!

Společné foto popis:

  • Horní řada: Jan Chramosta, Ondřej Knobloch, Květa Ječná, zástupce pořadatele
  • Prostřední řada: Filip Striženec, Jan Kima, Natálie Rakouská, Ondřej Vrabec, Kryštof Razák, Vojtěch Stránský
  • Dolní řada: Matěj Bjaček, David Haken, Adam Charvát, Václav Kočí, Adam Knobloch
  • Ležící: Josef Matoušek