Modelklub Mnichovo Hradiště pořádal 15. - 20. července první příměstský tábor, který byl připraven pro kluky z modelářského kroužku.

Příprava probíhala už pár dní před začátkem pobytu. Nic se neopomnělo. Pobyt byl vymyšlen tak, aby i v případě dešťových přeháněk umožňoval náhradní program. Toto všechno zajišťoval velkývojenský stan s kuchyňským koutkem a venkovní zastřešenou polní umývárnou s možností mytí teplou vodou, zajištěnou slunečním ohřevem. Někteří kluci byli nedočkaví. Pomáhali, aby už mohli začít bydlet. Hlavní táboroví vedoucí bydleli celý týden na letišti. Toho využila také převážná část kluků. Možnost přespání byla jak v apartmánu maringotky s patrovou postelí, tak dobrodružně ve vojenském stanu s kamny a kuchařem.Obědy byly zajištěny ve spolupráci s restaurací U Kvapilů. Na porcích šéfkuchař nešetřil. Byly vidět případy vytvářejících se boulí za ušima. Krom obědů byla možnost svačin a táborových specialit, jako je špekáček v ohni či kotlíkový gulášek. Na hygienu dohlížel vedoucí tábora spolu s pomocníkem – kuchařem, který je v činné vojenské službě. Byla tím zajištěna i disciplína. V polovině týdne byla provedena speciální procedura mytí spočívající v aplikaci vody pomocí vodní proudnice na kluky stojící v řadě. Tato akce byla u kluků přijata kladně.Létalo se za každého počasí celý den bez ohledu na větrné podmínky. Slova jako „to nejde“ byla předem zamítnuta. Ve večerních hodinách po setmění létali s LED osvětlenými modely.

Po pár dnech byla vidět stále dokonalejší pilotáž. V několika případech byl nutný zásah letového dozoru pro zajištění přežití modelů. Odvaha pilotů byla někdy za hranicí možností fyzikálních zákonů. Létalo se s rc modely elektrovětronů v kategorii RCEŽ 15 i s modely ostatních kategorií. Jeden z kluků a vedoucí létal s obřím rc modelem na benzinový pohon.

Dalo by se říct, že kluci byly zoceleni v přípravě na závody, které nás čekají v září a říjnu letošního roku.

Celý týden bych hodnotil kladně a v případě dalšího ročníku bych jenom přidal do inventáře odolný zvukotěsný trezor na mobilní telefony.

Ondřej Šverma, Modelklub Mnichovo Hradiště