V sobotu 1. září jsme všichni společně na Masarykově náměstí oslavili 100 let výročí od vzniku republiky. A jak tato velká narozeninová oslava vypadala? Ranní náročné přípravy a dopolední program provázel déšť, ale i přesto tu byl vidět zájem ze strany návštěvníků. Do oběda jste na pódiu mohli několikrát shlédnout Big Band Unisono a vychutnat si jeho swingovou hudbu, o divadelní scénky se postaralo vynikající Divadélko na dlani. Oficiální zahájení oslav proběhlo v 11 hodin příjezdem T. G. Masaryka v kočáře taženým koňmi, kteří přilákali oči mnoha diváků. Při tomto ceremoniálu se také slavnostně pokřtila kniha Mnichovo Hradiště v pamětech rodiny Toušovy, kterou jste si na místě mohli zakoupit. Kdo jste to nestihl, nezoufejte. Knihy budou v prodeji v městském muzeu a v informačním centru.  

Po poledni se počasí začalo umoudřovat a odpolední program odstartovala turnovská kapela Mackie Messer Klezmer Band, v jejímž repertoáru najdeme převážně židovskou hudbu. Interpretace jejich skladeb je ojedinělá a netradiční, svým elánem a energií rozezpívala a roztančila mnoho přihlížejících. Na pódiu je vystřídala mnichovohradišťská kapela Petra Janovce – Janovec Jazz Band, od které jste kromě jazzu mohli slyšet i blues.

Pozdní odpoledne rozproudila diváky módní přehlídka 10. - 90. let v podání Pin Up & Vintage Studia. Mezi návštěvníky se linuly s úsměvem poznámky typu „To byly časy. Pane bože, to byla ale móda. Tohle mě vždycky pěkně kousalo. No v tom bych dnes nevylezl ven.“ a mnohé další. Bylo to opravdu velmi příjemné vidět rozzářené oči našich rodičů a prarodičů, kteří díky tomu zavzpomínali na své mládí.

S přibývajícím časem se náměstí začalo ještě více zaplňovat. Čekal nás hlavní večerní program, a to tři velké koncerty - Orchestr Sester Havelkových, 4TET a Waldovy Matušky. U vokálního tria Sester Havelkových jsme se mohli zaposlouchat do písní z 20., 30. a počátku 40. let minulého století. Olga Bímová, Petra Kohoutová a Anna Vávrová jsou prostě dámy, které nadevše milují swing. Vrcholem celého dne byl koncert vokálního kvarteta 4TET. Na pódiu se rozezněl tenor Davida Uličníka, baritone Jiřího Korna a Jiřího Škorpíka a také bass Dušana Kollára. Tito muži v černém zde předvedli dokonalé umělecké vystoupení, které bylo odměněno bouřlivým potleskem diváků. Celodenní program uzavřela kapela Waldovy Matušky. Jak je již z názvu patrné, náměstím se šířily známé písně tohoto hudebníka. Překvapením byl host této kapely v podání herce Jiřího Štrébla, kterého většina zná jako Emina nevlastního otce Miloše ze seriálu Ulice.

Sál KLUBu se na celý den proměnil v retro hernu a výstavní sál, ve které jste si mohli hrát s „retro“ stavebnicemi a hračkami typu Seva, Blok, Disco, Mozaika, mohli jste vysvobodit ježka z klece, vyzkoušet trpělivost a zručnost u Rubikovy kostky, zahrát si starý kulečník či minigolf a mnoho dalších krásných her. Velkou pozornost si také zasloužila výstava prvorepublikových medvídků z Medvědária Praha. K vidění byly medvídci malí i velcí, obří medvěd v životní velikosti, medvídci novější i ti, kteří mají už hodně let za sebou. Mohli jste se dočíst informace o tom, jak se takový medvídek vyrábí, dát si dobrou kávu v kavárničce Méďaccino, dozvědět se o medvědí nemocnici (opravování zničených medvídků) či si zakoupit nějakou medvědí drobnost. Před KLUBem jste během dne mohli navštívit stany Roty Nazdar, která vám povyprávěla zajímavé informace o své činnosti a o vystavených zbraních a technice. Nechyběla zde ani Československá obec legionářská z Mladé Boleslavi a několik historických traktorů Svoboda. Doprovodný program zde mělo připraveno i Panoptikum Maxe Fische. Tvořivou dílničku si na tento den připravila i Jednota bratrská Mnichovo Hradiště a KLUB Mn. Hradiště s.r.o.

Tímto dnem také odstartovala výstava v radniční věži věnovaná historii našeho města, o kterou byl veliký zájem. Již v dopoledních hodinách byly vyprodané všechny vstupenky. Tuto výstavu je možné dále shlédnout každou neděli po celé září a říjen v časech od 13, 14, 15, a 16 hodin. Rezervace na tel: 607 015 094 nebo v Městském infocentru.

Na závěr bychom rádi poděkovali zaměstnancům města a KLUBu, brigádníkům, spolupracujícím organizacím, bezpečnostním složkám a dobrovolníkům za pomoc při organizaci této akce. Děkujeme též všem účinkujícím a divákům za jejich návštěvu a také Jolaně Voldánové za moderování celé akce.

Tereza Šímová, Městské informační centrum