Ve středu 3. června odpoledne se konalo první setkání z malého cyklu Dneska čte …, v jehož rámci rodiče nebo prarodiče našich dětských čtenářů předčítají malým posluchačům ze svých oblíbených dětských knih. Cílem našich setkání je připomenout, jak důležitý, přínosný a příjemný je pro děti i pro dospělé společně strávený čas, ale také bychom rádi znovu přiblížili dospělým jejich dětský svět.

Tentokrát četl tatínek naší čtenářky Stázky pan Václav Svoboda. Vybral pro děti dvě pohádkové knihy – Chaloupka na vršku a Pohádky o princeznách. Čtení probíhalo ve velmi příjemné domácké atmosféře, děti seděly kolem Stázčina tatínka na koberci nebo svým rodičům na klíně a při poslechu odpočívaly. Velmi milé čtení mělo u dětí, ale i u dospělých velký úspěch. Pan Svoboda tak zaslouženě získal jako první certifikát městské knihovny Tatínek čtenář.

Naše knihovna se tímto setkáním zároveň zapojila do celostátní akce Týden čtení dětem, kterou pořádá obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem. Posláním tohoto týdne je „ukázat široké veřejnosti, že každodenní čtení dítěti pro radost je nejúčinnější metodou výchovy čtenáře - člověka samostatně uvažujícího, s rozsáhlými vědomostmi, které je sám schopen dále rozšiřovat. Cílem je vyburcovat rodiče a dospělé k ochraně dětí před hrozbou falešných hodnot masové kultury.“ (www.celeceskoctedetem.cz)

Po letních prázdninách budou naše „čtecí odpoledne“ pokračovat, děti i rodiče o ně již teď projevili zájem. Máte-li i vy chuť strávit čas s dětmi v naší knihovně a přiblížit jim kousek vlastního dětství prostřednictvím své oblíbené dětské knížky, kontaktujte nás na adrese knihovna@mnhradiste.cz, nebo se přijďte domluvit osobně na dětské oddělení knihovny. Budeme se na Vás těšit!