Čtvrtek 9. května byl některými nadšenci dlouho očekávaný den, kdy se v mnoha městech po celé České republice konala Noc literatury. Také Mnichovo Hradiště patřilo mezi kulturní města, která svým občanům tuhle možnost nabídlo. Byl to den plný nečekaných překvapení. Dvě místa byla zvolena venku – dvorek u knihovny a altánek u fary, ale kvůli předpovědi počasí jsme na poslední chvíli kvůli obavám o hlasy účinkujících zvolili náhradní řešení. Četlo se na 4 místech v blízkosti náměstí, aby mohli posluchači pohodlně přecházet mezi jednotlivými stanovišti: u divadelního baru na zvědavé návštěvníky čekal herec David Vejražka se svým krásným hlasem a ukázkou z knihy Pražské jaro od Simona Mawera (autora knihy Skleněný pokoj). V městské knihovně jste se mohli seznámit s herečkou boleslavského divadla Ivanou Nováčkovou a knihou Ještě jedno, Lído od Ilony Ferkové, která na návštěvníky svým projevem silně zapůsobila. V restauraci Amuse Bouche jsme si mohli poslechnout herce Libora Stacha, známého třeba ze seriálu Ordinace v Růžové zahradě, který si vybral velmi zajímavou ukázku z knihy Bey Uusmy Expedice. Libor Stach své čtení doplnil i o aktuální informace o autorce, která byla hostem právě probíhajícího Knižního veletrhu v Praze.

Asi největším překvapením i pro organizátory bylo, že poslední účinkující, herec Tomáš Vaněk se na poslední chvíli omluvil. Následovala rychlá improvizace, kdy nakonec v krásné kapli na faře návštěvníkům četly knihovnice z knihy Donatelly di Pietrantonio Navrátilka. Během poslechu si mohli posluchači užít i nejrůznější občerstvení a posílit se tak na cestu k dalšímu stanovišti.

Pokud ukázky z knih někoho zaujaly a chtěl by si je přečíst, tak knihy: Navrátilka a Expedice už máme a můžete si je vypůjčit a knihu Pražské jaro budeme mít v nejbližších dnech.

Chtěly bychom poděkovat všem účinkujícím za jejich výkony, restauraci Amuse bouche za poskytnutý prostor, panu faráři Pavlu Machovi za nabídku náhradního prostoru, panu řediteli Klubu Dominiku Malému, bez něhož hrozilo, že se Noc literatury neuskuteční. A také paní Miroslavě Vutkanové, která posílila naše řady jako dobrovolnice. Spolupráce se všemi byla skvělá, a tak se můžeme těšit na příští rok a další Noc literatury v našem městě.