V úterý 26. května 2015 byla ve volnočasovém centru pokřtěna kniha pana doktora Ivana Šmídy  Běhali jsme bosi. Zápisky z dětství v Mnichově Hradišti.                        

MUDr. Ivan Šmída se narodil v roce 1928 v Mnichově Hradišti v místní sokolovně, později se rodina přestěhovala do hrnčírny v ulici zvané Příkopy, kde se také říkalo Na Kanále. Chodil do chlapecké školy vedle fary a součástí knihy jsou i školní příhody a drobné klukoviny.

V dalších kapitolách se dočteme například o hradišťské pouti, o výměnném pobytu u Němců v Kuřívodech, o příchodu vojáků do Stodol v roce 1938, v době mobilizace. Dále kniha obsahuje události za války, kterou pan doktor Šmída prožil jako student boleslavského reálného gymnázia a také poslední dny války a příjezd Rudé armády do Mnichova Hradiště.

Na křest knihy přijel pan doktor Šmída se svojí ženou až z německého Hertenu, kde žije od roku 1974.  Před vlastním křtem přečetl ze své knihy úryvky, při kterých se posluchači zasmáli. Pak se ujal slova starosta města Ondřej Lochman a ocenil význam takové knihy pro historii města. Kniha byla pokřtěna sektem  a bylo jí popřáno mnoho spokojených čtenářů.

Poté si mohli zájemci knihu zakoupit a nechat od autora podepsat. Během podepisování si účastníci s panem doktorem Šmídou povídali například o společných známých z mládí  nebo vlastních zážitcích z dětství v Mnichově Hradišti.

Po knihách o Mnichově Hradišti je velká poptávka a tato kniha je svým způsobem vyprávění naprosto ojedinělá. Kromě napínavého čtení najdeme v knize i autorovy fotografie a kresby.

Knihu Běhali jsme bosi si můžete koupit v informačním centru za cenu 75 Kč.