Hudební seskupení Sons da mina potěšilo v minulosti již návštěvníky letní mnichovohradišťské pouti či veselského masopustu. V předvečer únorové soboty, kdy dudáci a bubeníci z Galicie, hrdé provincie na severu Španělska, pozvednou náladu při dalším ročníku masopustu ve Veselé, zahrají při zhruba hodinovém koncertu také v sále Klubu. Tady na jeden večer, konkrétně tedy v pátek 12. února od 19 hodin, vznikne improvizovaná, zato však útulná vinárna. V ceně vstupného je první sklenka vybraného španělského vína, další dolije usměvavá servírka na Vaše vyzvání, pokud si připlatíte.

Sons da mina v překladu znamená Zvuky z dolu. V názvu kapely z galicijské obce Fontao se odráží místo, které po staletí zajišťovalo obživu tamních obyvatel – totiž wolframové doly. Tímhle vzácným kovem zásobovalo Španělsko ve fašistické éře armádu nacistického Německa. Tohle těžké historické údobí je ale naštěstí už dávno pryč…

Skupina vrstevníků s hudebními vlohami si před pár lety řekla, že by mohla svým muzicírováním ozvláštnit místní tradiční poutě a slavnosti a šířit slávu místa před návštěvníky – to byl počátek Zvuků z dolu. Vystoupení se ale postupně řetězila a ozvěna Zvuků z dolu pronikala stále dál od rodné obce a dnes je známá minimálně v celé Galicii. Hlavně lidovým písním s jarmarečním nádechem, jež se šíří ústní tradicí, pomohou muzikanti z Fontaa jistě k tomu, aby tohle nehmotné kulturní dědictví selského ducha z kraje v blízkém sousedství Santiaga de Compostela, cíle Svatojakubské cesty, jejíž jedna větev vede i Mnichovým Hradištěm, přežilo další desetiletí. Během hudebního večera v Klubu by se měly rozeznít dudy, bubny, tamburína i akordeón. A rytmus svých dynamických skladeb podtrhnou galicijští muzikanti jistě i klapáním dřevěných podrážek své tradiční krajové obuvi.