Klasická hudba není zážitkem jen pro zralé a konzervativní publikum. Přesvědčí Vás o tom hned úvodní koncert v pořadí 45. koncertní sezóny Kruhu přátel hudby, v jehož rámci se ve čtvrtek 22. září v 19 hodin sejde na pódiu městského divadla hned pět půvabných mladých dam, jež si dohromady říkají Kalabis Quintet.

Soubor dechů, který nese hrdě v názvu jméno hudebního skladatele Viktora Kalabise (1923 – 2006), manžela slavné české cembalistky prof. Zuzany Růžičkové, byl založen v roce 2012 nejprve jako kvartet studentkami HAMU pod pedagogickým vedením prof. Štěpána Koutníka. Brzy se dostavily mezinárodní úspěchy a vystoupení u našich jižních sousedů v Rakousku, kde se kvintet objevil také na programu ORF, v polské Wroclawi, či ve francouzském Marseille. Ryze dámský soubor hraje ve složení: Zuzana Bandúrová – flétna, Jarmila Vávrová – hoboj, Nela Durníková – klarinet, Denisa Beňovská - fagot a Adéla Triebeneklová – lesní roh.

Mladší ročníky se kromě jeviště, zatím bohužel spíš sporadicky, objevují také v publiku. Bude nám ctí, když co nejvíce těch, jimž není hudba cizí, následuje příkladu hradišťského starosty, který se letos stává abonentem koncertů již podruhé. Výtečná dramaturgie hradišťského Kruhu přátel hudby je vyhlášená a minimálně v oblasti mezi Libercem a Prahou nemá obdoby: Jen v této sezóně máte příležitost poznat patrně nejlepšího evropského hornistu Radka Baboráka (únor), vychutnat si s moderně interpretujícím Sax Work Quartetem, jaká je to nádherná drzost, když saxofony převezmou třeba tradiční varhanní skladby včetně slavné Ave Maria (leden), vychutnat si se zvonečkem v ruce, který je neodmyslitelnou rekvizitou v rukou účastníků adventních koncertů, sváteční předvánoční melodie s instrumentálním tělesem Chairé (prosinec). Anebo v závěru celého cyklu, při posledním, osmém, dubnovém koncertu zjistit, jak báječní operní zpěváci, řeč je o sólistech Státní opery a Národního divadla Janě a Miloši Horákových, bydlí hned za humny Mnichova Hradiště.

Počet těch, kteří si už zakoupili abonentku na letošní koncertní cyklus, se den před zahajovacím koncertem vyhoupl na 153 osob, což je číslo srovnatelné s loňskou sezónou (158). V útulném hledišti komorního městského divadla je tak ještě stovka volných míst. Pokud nezaplatíte symbolických 792 Kč za všech 8 koncertů a neobsadíte některé z volných křesel přímo Vy, dost možná byste předplatným jako dárkem udělali radost někomu ze svých blízkých. Rozvažujte, pokud možno, jen do 22. září, ať o nic nepřijdete. Vstupné na koncerty je možné zakoupit též jednotlivě: Tak přijďte 22. září třeba jen na zkoušku a staňte se pravidelným účastníkem a stálým abonentem až poté, co si ověříte, že tohle je velký, možná netušený zážitek jako dělaný přímo pro vás či pro někoho, na kom vám záleží.

KALABIS Quintet – podrobný program koncertu dne 22. 9. 2016, 19 hod.:

M. P. Musorgskij - Obrázky z výstavy, J. Ibert -Trois pieces breves, V. Kalabis -Malá komorní hudba pro dechový kvintet, op. 27, I. Krejčí - Dechový kvintet.

Při příštím koncertu, vystoupení Smetanova tria v úterý 18. 10. 2016 od 19 hod., se můžete těšit na následující skladby: L. van Beethoven - Klavírní trio Es dur op. 70, č. 2, B. Martinů - Klavírní trio d moll, F. Mendelssohn-Bartholdy - Trio d moll, op. 49.