Ve čtvrtek 26. května mezi 13.00 – 17.00 hodin se v Sále Klubu koná celostátní seminář k problematice sesuvů půdy. Mnichovo Hradiště jako místo a polovina roku jako čas konání nebyly vybrány nahodile: „Sesuv půdy v Dnebohu u Mnichova Hradiště přesně před 90 lety byl prvním vědecky popsaným sesuvem u nás,“ říká organizátor akce Filip Hartvich. Výročí této regionální události tedy bylo impulzem k uskutečnění daného setkání vědců a veřejnosti.

Kdo chce být dopodrobna obeznámen s tím, jak došlo právě k tomuto sesuvu za humny města, měl by do Sálu Klubu dorazit ve 13.15 hodin, kdy Josef Stemterk z ÚSMH Akademie věd ČR  bude v třičtvrtěhodinovém příspěvku referovat právě o zmíněné přírodní katastrofě.

V dalším programu se hosté semináře, na který je vstup zdarma, dozvědí, jak předem poznat hrozící sesuv a jakými opatřeními mu lze předejít. „Rozsáhlá protiopatření se v současnosti dělají třeba na přehradě Šance na řece Ostravici. Kdyby zdejší pohyby půdy vědci nesledovali, hrozilo by nebezpečí pro velkou část Ostravy,“ říká Hartvich a dodává, že situace, kdy se sesunutá půda zřítí do vody, patří obvykle k těm nejkomplikovanějším. U Ostravy se hrozící katastrofě předchází nezbytným odtěžováním půdy, jež hrozí sesuvem. Podobně ostražití musí být geologové a geofyzikové podle Hartvicha u komunikací, kde jsou hrozby sesuvů takřka na denním pořádku. „Závažné hrozba aktuálně třeba sužovala dálnici D8,“ řekl Hartvich.

V rámci čtvrtečního odpoledne, tedy té části čtyřdenního vědeckého semináře, který je určen pro veřejnost, zazní celkem sedm příspěvků. Součástí akce je také občerstvení ve vinárně Klubu.

Zájemci mohou v sobotu 28. května absolvovat mimo to i zhruba tříhodinovou terénní exkurzi do lokality sesuvu u Dneboha 1926, pochopitelně s odborným doprovodem a komentářem. Sraz je v 9 hodin na parkovišti pod Drábskými světničkami.