První divadelní představení nové sezóny bude fascinovat ty diváky, kteří mají rádi napětí: Už v pondělí 26. září od 19.30 hod. se objeví na jevišti Dvanáct rozhněvaných mužů, které možná znáte ze stejnojmenného filmu. Lahůdkou představení je scénická hudba multitalentovaného Ondřeje Brzobohatého. Toto drama je sice zařazeno v rámci abonentního cyklu, ale několik křesel necháváme tradičně volných pro jednorázovené návštěvníky. A pro ty máme potěšující zprávu: Do divadla se při tomto představení vejde ještě 12 diváků, a tak neváhejte a přijďte si ještě zakoupit, nebo zarezervovat na večerní pokladnu jedny z posledních vstupenek.  

Zmíněné představení je v dobrém slova smyslu tak trochu rodinný podnik: Drama Dvanáct rozhněvaných mužů, jež má především bravurně vystavěný scénář se stupňovaným napětím, nastudovalo pražské Divadlo Radka Brzobohatého ještě s tímto znamenitým dlouholetým členem pražského Divadla na Vinohradech v jedné z klíčových rolí. Po jeho smrti nahradil Brzobohatého v kostýmu jeho postavy Miloslav Mejzlík, který na přelomu minulého a našeho století získal renomé jako klíčový člen na intelektuální publikum zaměřeného pražského souboru Divadla Komedie. Zprvu svého manžela, vystřídaného později Miloslavem Mejzlíkem, a další jedenáctku velmi dominantních mužů přitom režírovala neméně dominantní Hana Gregorová, manželka Radka a matka Ondřeje Brzobohatých.

Strhující hra amerického autora Reginalda Rose je především plná napětí: Dvanáct mužů tu v rolích soudců z lidu rozhoduje o vině a nevině šestnáctiletého chlapce. Vraždil a je třeba ho za to potrestat? Co když je nevinný a tahle porota spravedlivých mu jediným rozhodnutím zkazí celý život? Neměli bychom si na věc dělat předem jasný názor jen na základě zdání, důležité je přemýšlet, pochybovat a naslouchat. Dramatik Rose si prostřednictvím argumentů nejpřesvědčivější z dvanácti mužských postav téhle hry hraje s diváky i s ostatními postavami dramatu jako kočka s myší. A během jediného večera několikrát změní vaše názory a postoje, které se předtím zdály být tak neochvějné. Příběh stále boduje mezi diváky také ve stejnojmenném filmu z roku 1957.

Tolik hereckých postav pohromadě na komorním jevišti hradišťského divadla už dlouho nestálo. V onen pokročilý zářijový večer uvidíte po boku zmíněného Miloslava Mejzlíka třeba také místokrále českého dabingu Petra Olivu, nestora mnoha pražských jevišť Antonína Hardta či ženami obletovaného Petra Vágnera. Kdo zaváhá, nejde do divadla :-)